joi, 14 octombrie 2010

Ultimele cuvinte, ultima sansa.

Tatalui meu, Gabriel-Dan



“O fetita de 15 ani calatorea impreuna cu parintii si fratele ei in varsta de 8 ani intr-un tren de marfa. Uitandu-se la cum era imbracat fratele ei a constatat ca fratiorul ei nu avea pantofi in picioare.
Atunci sora mai mare l-a mustruluit sever:
“Cum poti sa fii atat de prost. Nu poti sa ai grija de lucrurile tale. Pentru numele lui Dumnezeu”.
Acesta a fost si ultimul lucru pe care sora mai mare l-a spus fratiorului ei. Erau in trenul care ii ducea la Auchwitz.
Din momentul coborarii din tren, sora sa nu si-a mai vazut fratele vreodata. Si nici parintii.
Din familia ei numai ea a scapat si atunci cand a iesit din lagar, intorcandu-se la viata, a facut un legamant: ca nu va mai spune niciodata nimic pe care sa nu-l poata considera drept ultimul cuvant.
Putem face asta ? Nu chiar, ne-am insela si pe noi si pe ceilalti. Dar este o posibilitate spre care putem tinde……Multumesc”.

Benjamin Zander – dirijorul filarmonicii din Boston



In 16 februarie 2002, ultimele cuvinte ale tatalui meu spuse la telefon au fost: "Noi nu sarbatorim asa ceva." Imi raspundea suparat la urarea mea de "la multi ani" de Sf. Valentin. Era suparat pe mine, cred ca din punctul lui de vedere supararea era justificata. Si poate ca imatur cum eram, n-am reusit sa inteleg nici cu ce il suparasem exact inainte si desi simteam nemultumirea lui, am ales sa trec prea usor peste greseala si sa-i urez pe un ton vesel ceva nepotrivit cu dispozitia pe care el o avea. Cu experienta de acum, as fi inceput convorbirea asa: 

"Draga tata, simt ca esti suparat pe mine si desi nu imi dau seama exact cu ce te-am suparat, as dori sa-ti spun ca imi pare rau pentru ce am gresit si ca sperand ca ma ierti chiar azi, vei accepta urarea mea de "la multi ani" de Sf.Valentin. Si nu in ultimul rand, as dori sa iti multumesc pentru ca iti pasa de mine si as dori sa stii ca te iubesc!"


Din pacate, nu a mai apucat sa-mi spuna ca i-a trecut supararea, dupa 3 zile a plecat definitiv din acest plan de manifestare. Astazi ar fi implinit 66 de ani. 

"La multi ani" din nou tata drag, intr-un univers paralel in care tu ai ramas inca in corp, sper ca urarea mea de astazi sa se auda si daca acolo-acum suntem cumva din nou suparati, sper ca de data aceasta sa nu mai lasam sa fie umbrita bucuria sarbatoririi!