vineri, 18 martie 2011

Super luna plina din 19 martie 2011

http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2011/16mar_supermoon/

Se intampla la fiecare 18 ani ca faza lunii numita "plina" sa coincida cu cea mai apropiata pozitie de Terra a lunii, numita si "perigeu". Da, luna va fi mai aproape de Terra cu aproximativ 50.000 km dar aceasta nu provoaca de obicei nimic spectaculos: mareele pot creste cu doar catvia centimetri iar cutremure semnificative sau alte catastrofe naturale nu s-au inregistrat in trecut.

Asadar, sa admiram daca se poate inca din momentul rasaritului, o luna plina ce va parea mai mare decat de obicei doar mai aproape de orizont - mai tarziu in noapte nu vom putea sesiza o diferenta clara dintre super luna plina si o luna plina normala.

Cat despre ganduri de viitoare catastrofe, cutremure sau sfarsituri de lume, mai bine sa le inlaturam cu insistenta rugaciunilor noastre pentru cei cu adevarat incercati in prezent: japonezii. Sa le trimitem forta si compasiune prin rugaciuni sincere si ganduri de incurajare iar aceste actiuni concrete ale noastre vor conta mai mult decat orice alte comentarii laudative, comparative sau compatimitoare.

Sa ne amintim ceea ce ne invata traditiile vechi: odata ce in campul nostru de constiinta patrunde informatia despre un eveniment intamplat oriunde in univers, nu mai putem invoca scuza "nu am stiut" si devenim si noi responsabili pentru modul in care se va desfasura in continuare acel eveniment.


Ceea ce nu se vede este uneori chiar diferit de ceea ce se vede - afirmatie valabila si in cazul lunii: iata mai jos fata ei "nevazuta" in mod normal de pe Terra!

http://www.nasa.gov/mission_pages/LRO/news/lro-farside.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu