marți, 1 iunie 2010

La multi ani, copile drag!

* Lui Matei Rafael *


Un 1 Iunie mai ploios si plin de nori exteriori, nu-mi amintesc sa fi trait pana acum. Frageda bucurie interioara parca nu are suport extern: oameni grabiti pe sub umbrele, soferi agitati in masini cu geamuri aburite de o respiratie prea grabita, stirile zilei obosite de atata criza, prostie, lacomie, nepasare umana.


Sperata mi se-nfiripa auzind la radio o voce de copil ce interpreteaza stangaci dar plin de bucurie, un cantec oarecare al unei artiste pe val, apoi auzind ca un alt copil a castigat o excursie la Disneyland scriind o poveste frumoasa (tot pentru copii) si surpriza! comentatorii din emisiune au ideea plina de bunatate de a incerca sa publice toate povestioarele din concurs. De cand n-am mai auzit de un eveniment publicistic legat de tiparirea unei carti de povesti... Tiparim autobiografii si povesti de viata dramatice, slavim tenacitatea altora de a scoate apa si profit din piatra seaca si bugetul public, vorbim in desert cerand dreptatea unei legi umane care pe langa ca e oarba, e si muta si lipsita de maini si de picioare, visam in secret sa ne martirizeze cineva (daca se poate fara durere) pentru a ne putea si noi aseza precum fluturii cei frumosi, in insectarul istoriei umane. O pseudo-canonizare in ochii impaienjeniti de rataciri diurne ai eului nostru "matur". O foame de public, de timp de antena, de exprimare a golului de neexprimat din noi. Un sir imens de condamnati la ghilotina bucuriei de a trai.


Si uitam mereu de copii, de bucuria lor simpla si imensa de a fi, de a se juca, de a rade si plange zgomotos, de a se supara serios pentru toane, de cadea si de a se ridica uitand de cadere, de a multumi sincer pentru un simplu zambet...


De pe marginea disperarii, desupra vaii plangerii, decid: in fiecare zi sa fiu cu tine, copilul meu din mine, copilul meu Matei Rafael!

3 comentarii:

  1. Copilaria e frumusetea curcubeului dupa o ploaie calda de vara, e susurul apelor din vaile muntilor, e pamantul sub mangaierea razelor de soare…e nevinovatia curata.


    Copilul tau


    Adu-ti aminte ca ai fost copil odata
    Zambeste acum mai mult ca niciodata,
    Fiindca in fata ta, din tine creste
    Un rug frumos rupt din poveste.

    O minunatie ce-ti spune astazi “tata”,
    Te priveste strengar si-ti pune manuta-n palma –
    Inima-ti opreste-n loc, cu dragostea toata
    Sarut iti aseaza chicotind totodata…
    Zambeste tata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc din suflet Adela, ai exprimat superb in versuri ceea ce simt!... :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum 9 luni am nascut si eu un baietel - un ingeras vesel, o minune! Il chiama tot Matei. Matei-Cristian :). Multumesc Vladimir pentru cuvintele frumoase. Eu nu ma pricep atat de bine la a-mi exprima gandurile. Intr-adevar copiii, ca multe altele, sunt un dar nepretuit de la Dumnezeu. Ii ador! Cristina

    RăspundețiȘtergere