miercuri, 22 septembrie 2010

Incepe Toamna, contemplati azi Apusul ultimei zile de Vara!

Desi mi s-a parut ca a inceput prea devreme toamna aceasta, aseara mi-a atras privirea o Luna mai speciala decat de obicei: era mai luminoasa parca si avea un halo mai aparte.

Citesc mai jos ca azi incepe de fapt toamna astronomica si ca pentru prima oara in ultimii 19 ani, inceputul toamnei in emisfera nordica coincide cu faza de luna plina, este momentul cunoscut in popor drept "Luna Recoltei". Din cauza fazei de luna plina, mai este supranumita "Super Luna Recoltei":

http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2010/22sep_harvestmoon/

Incercati sa priviti apusul astazi, Soarele si Luna vor lumina la distanta de 360 de grade oferind o stralucire aparte, marcand unul incheierea verii iar cealalta inceputul toamnei. Daca ati vizionat "City of the Angels", va veti aminti desigur, de imaginea de neuitat a ingerilor care privesc nemiscati cele 2 momente fundamentale pentru viata pe Terra: rasaritul si apusul Soarelui.

Amintiti-va de ritmurile ce regleaza Viata noastra planetara, intrati periodic in rezonanta cu ele si vindecati-va pe loc de tulburarile induse de rezonanta cu alte ritmuri umane, pe care vrand-nevrand, le acceptati prin fatidica sintagma: "asta e viata"! Priviti Apusul si taceti in voi, fiti un martor discret al retragerii luminii si bucurati-va de pacea noptii - rezonand cu pacea din voi. Priviti Rasaritul si zambiti cu toata fiinta voastra catre noua sansa de a primi neconditionat lumina Soarelui - precum este ea oferita!

Amintiti-va ca "precum in Cer asa si pe Pamant" are ca analogie si "precum in lumea exterioara asa si in cea interioara".



4 comentarii:

  1. DOAR o simpla postare cu iz poetic in proza , pentru blog-ul personal . VIATA ca viata -- ESTE CU TOTUL ALTCEVA ! -------------

    RăspundețiȘtergere
  2. Laudabila intentia de extaziere vis-a-vis de ideia de " FRUMOS " in scurgerea Timpului , si a evenimentelor repetabile din derularea lucrurilor firesti : Toamna - Primavara - Iarna -- in sensul concret sau figurat . Este , o posibilitate de a face abstractie , de la ceea ce ne stanjeneste zilnic - existerntial : cei din jur , sau propria noastra constiinta pe care nu reusim intotdeauna sa o facem sa ne absolve de greselile trecute sau repetabile in prezent .
    Este un fel de Ras al Durerii existentiale ...
    Sunt oameni care rad in fata suferintei -- suferinta lor sau a altora .Rasul in fata suferintei exprima doua naturi , desi are o singura infatisare . Intre cei ce rad in fata incercarilor grele sunt deosebiri esentiale.
    Unii oameni rad in fata suferintelor dintr-o lipsa de simtire , dintr-o infirmitate launtrica . Ei nu pot intelege suferinta ; nici n-o accepta , nici n-o inlatura . Acesti oameni rad pentru ca nu vad , pentru ca sunt lipsiti de omenie .
    Altii rad pentru ca altfel i-ar dobora durerea , rad ca sa insele , sa mangaie propriul suflet sau pe al altora . In cazul acesta , rasul este o terapeutica morala cu mari roade .
    Cine rade de suferinta lui si a altuia -- fara ca acest ras sa aiba o temelie de adanca umanitate , adica fara sa fie indemn , depasire , leac impotriva raului prezent -- este un cinic . Cinismul este unul dintre cele mai triste peisaje ale sufletului omenesc , unde cautarea chintesentei de " frumos " existential , devine penibila si desigur incerta !
    Omului , ii ramana insa , ca adevarata si unica certitudine existentiala , legatura cu Dumnezeu . Credinta In Dumnezeu este certitudinea prin excelenta , certitudinea desavarsita . In ea omul nu se mai clatina , nu se mai supune intamplarilor ; este stapan pe sine . Doar Credinta adevarata , da stabilitate si sens vietii launtrice . Omul credincios sta in preajma valorilor permanente ; este bun si bogat in " frumosul " launtric inainte de toate. Cand trece peste el o incercare a vietii nu se naruie , ci creste . Omul credincios
    se aseamana copiilor : rade cu lacrimile pe obraz .
    Incercare , Lupta si Bucurie .

    RăspundețiȘtergere
  3. "Apusul ultimei zile de vara!"- vers nostalgic, un suflet in doua trupuri soarele si luna, doi miri in tablou de toamna...:)

    RăspundețiȘtergere
  4. ADEVARURILE " pretioase " se recunosc si nu se publica pentru disculparea lor . Desigur, parerile eronate Nu tin de orgoliu de sine , ci doar de ADEVAR !
    " Anonimatul " , nu tinea de nici o " draperie " , ci doar de o optiune de moment , care , prin comentariu , SIGUR , nu a avut o intentie critica , ci doar de constatare , vis-a-vis de cuvintele comemorative pentru tatal iubit , disparut prematur . Felicitari pentru partea recunoscuta a celor catorva adevaruri personale , precum si pentru limbajul plin de respect pentru cei interesati eventual de a te citi si a-si exprima o parere ,-- indiferent despre cine ar fi vorba --.....
    " Apusul ultimei zile de vara ! - vers nostalgic , un suflet in doua trupuri soarele si luna , doi miri in tablou de toamna ....

    " NOAPTE CU REALIZARI VALIDE DE INTELEGERE ITI DORESC . "

    MAYA FILIPESCU

    RăspundețiȘtergere