miercuri, 15 iulie 2009

Viitorul romanilor NU suna deloc bine! - Avem nevoie de solutii!

Astazi, despre mediul economic romanesc, va propun atentiei cateva articole care contureaza un viitor sumbru pentru majoritatea oamenilor cinstiti din Romania. Cititi si veti vedea ca nu exagerez cu nimic cand spun asta.

Primul articol se refera la cateva elemente predictibile ale unui posibil scenariu economic din viitorul foarte apropiat. Desi acest scenariu a fost conturat in iunie si suntem doar in iulie, avem deja noi elemente care sustin in urmatoarele articole.

Primul articol, despre situatia grava in care se afla sistemul de pensii de stat din Lituania. Se mai face referire la posibilitatea tot mai mare ca si Romania sa ajunga intr-o situatie similara...

Letonia deja a luat aceste masuri de taiere a pensiilor de stat in iunie 2009, impreuna cu inghetarea contributiei care se vireaza catre Pilonul II de pensii private obligatorii la 8% (trebuia sa fie 9% in 2009 si 10% in 2010).

Ungaria a adoptat reducerea pensiilor de stat inca din mai 2009, impreuna cu masura de a mari varsta de pensionare de la 62 la 65 de ani...



*** Ce se intampla intre timp la noi?... ***
FMI a conditionat continuarea derularii acordului cu Romania de urmatoarele puncte:
1) adoptarea legii unice a pensiilor pana la sfarsitul acestui an
2) majorarea peste plan a varstei de pensionare
3) decuplarea punctului de pensie de salariul mediu brut pe economie
4) trecerea la indexarea pensiei de stat cel mult cu rata inflatiei si
5) revenirea la calendarul initial de contributii la Pilonul II de pensii private obligatorii.

Deci, ne asteapta ceva similar cu ceea ce deja s-a intamplat vecinilor nostri.
Veti spune: ei si ce? Doar avem si noi pensii private obligatorii (Pilonul II). Asa este, dar ia priviti cum sta situatia conturilor de pensii private...
Inca din 2008 (cand criza financiara era o doar o gluma pentru "sanatoasa" economie romaneasca), angajatorii romani au inceput sa plateasca tot mai putin contributia obligatorie de 2% din venitul brut al fiecarui angajat. Ironia este ca din 2010 contributia ar trebui sa urce la 2.5%... Credeti ca se va opri trendul descrescator al contributiilor la solidul Pilon II? Eu pariez ca nu se va opri.


Asadar, imi permit sa fac o noua previziune pentru colectia "toamna-iarna 2009" de neplaceri economice pe care noi (din nou, ma refer la cei onesti, cei care ne platim taxele si impozitele la timp) le vom suporta:
-> Pana la alegerile prezidentiale din toamna, romanii vor visa frumos ca economia noastra isi va reveni in scurt timp si lucrurile rele vor deveni istorie.
-> Dupa alegeri vor incepe masurile nepopulare, poate chiar "curbele de sacrificiu". Ghiciti din prima cine le va suporta. Daca vi se pare greu, incerc eu: populatia activa (platitoare de taxe, atat cat si acestea se vor mai plati) si pensionarii. Cine va fi protejat in continuare? Cei cu relatii politice, care "s-au descurcat" pana acum si "se vor descurca" si in continuare.
-> Pensiile de stat vor fi taiate incat sa se reduca presiunea pe buget. Cel tarziu in primavara lui 2010 pensiile de stat vor fi micsoarate si varsta de pensionare marita.
-> Contributia la pensiile private obligatorii va continua sa scada din cauza dificultatilor pe care le intampina mediul privat de afaceri (impozite crescute, credite scumpe, comenzi putine).
-> Antreprenorii vor deveni o specie pe cale de disparitie, din cauza sugrumarii fiscale din prezent.
-> Discutiile despre eliminarea impozitului forfetar (in voga in mass-media noastra din zilele astea) nu vor duce nicaieri, pentru ca deficitul bugetar va creste dupa alegeri (doar nu din buget se finanteaza campania electorala?...) si argumentul va fi probabil: "Avem si mai putini bani la buget, nu putem elimina acest impozit".

Nota: Nu stiu ce se va intampla cu inflatia si cu situatia creditarii, de aceea nu m-am referit la ele. Ambele pot influenta major predictiile de mai sus.


*** Solutii (?) *** ... Indraznesc...
= Reformarea sau schimbarea actualei clasei politice, atragerea oamenilor real interesati de rezolvarea marilor probleme economice ale Romaniei (de dragul idealismului din mine; o utopie, evident). Daca stiti persoane interesate, va rog sa-mi faceti si mie cunostinta cu ele!
= Strangerea curelei personale, fiecare dintre noi, pe cont propriu (va suna cunoscut?...) Taierea costurilor lunare ne-necesare. Amintirea vremurilor "bune" cand doar supravietuiam, desi din alte motive decat cele care ne vor sili sa recurgem din nou la strategii de supravietuire.
= Reluarea economisirii, fiecare pe cont propriu, ca responsabilitate personala si nepredata orbeste unor firme de inmultit banii "garantat" si "asigurat". Pensiile noastre (segmentul de varsta 25-40 de ani) vor fi atat de... subtiri incat probabil nu ne vor ajunge. Si va trebui sa mai muncim inca (nu pana la 65 cat se estimeaza acum, ci poate pana la 75 de ani) pentru ca deh, viata va fi scumpa intr-un viitor plin de pensionari care nu produc si de bugete de stat golite de "destepti".
= Gasirea unor surse alternative de castiguri financiare si in natura. Sa nu vi se para exagerat, dar previzionez timpuri viitoare cand medicamentele, apa potabila si alimentele sanatoase vor conta mai mult decat banii de hartie...
= Cresterea constientizarii "maselor" asupra evenimentelor, cresterea gradului de informare si de discernamant al cetatenilor onesti. (stiu, din nou sunt idealist, dar este o varianta!)

Alte solutii mai stiti voi?
O pensula si ceva culoare roz la indemana, aveti? Mi-o imprumutati si mie sa incerc sa colorez cu ea sunetul "bun" al viitorului romanilor?...

There are two ways to conquer and enslave a nation.
One is by the sword.
The other is by debt.”

~John Adams

2 comentarii:

  1. Buna Vlad,

    Solutii... am putea incepe prin a intelege ca situatia de azi ni se datoreaza noua si numai noua: noi avem politicienii si tara dupa cum multi dintre noi suntem. Noi ne-am lasat condusi de frici si am acceptat orice pe principiul "democratiei", al groazei de a nu ne mai intoarce inainte de '89. Apelez la ce titlul blogului tau... ar trebui sa ne trezim, fiecare dintre noi, sa nu mai acceptam "orice", orice job, orice relatie, orice viata... etc. Parca e in genele noastre... vedem doar o singura cale: acceptam acorduri de la FNI spre ex. Cautam atata in exterior in loc de a face ceva cu oamenii talentati pe care ii avem. Solutie ar fi sa ne mobilizam si sa incepem sa gandim pozitiv.. si aici nu ma refer la a spune "o sa fie bine". Aici ma refer la a afla care este potentialul tau, cu ce poti tu contribui la iesirea din situatia asta. Unul din noi poate se pricepe foarte bine la economie si atunci poate fi de ajutor acolo, altul, ca mine, poate sa ii ajute pe oameni sa se descopere samd. Am ajuns aici pentru ca am lasat oameni "mediocri" sa ajunga in pozitii inalte, pentru ca cei straluciti s-au pierdut pe drum.. n-au fost sustinuti de altii, pentru ca suntem poate o tara de persoane invidioase... pentru ca uitam de calitatile noastre.
    Sa strangem cureaua... din cauza altora?! Oare nu putem face mai mult?! Oare daca fiecare dintre noi s-ar gandi mai mult la ce avem frumos in tara asta, ce oameni avem si nu ce e rau si ce politicieni avem, nu s-ar schimba directia lucrurilor?! Ma intreb si eu... oare daca putem sa ne creem viitorul pe care ni-l dorim, nu putem la nivel colectiv sa ne creem tara pe care ne-o dorim?! Merita sa incercam?

    RăspundețiȘtergere
  2. off-topic: atat timp cat demersul tau este constructiv si rationamentele publicate pe blogul meu ajuta cititorii sa inteleaga mai bine ce se intampla, poti sa faci referire la orice articol scris de mine, sau poti sa preiei pasaje (cu precizarea sursei).

    spor!
    daniel cazangiu - scenariieconomice.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere